Nederlandse Ruiter Sport Vereniging
Sinds 1929

NIEUWSVoorlopig zijn alle ritten afgelast of uitgesteld vanwege het coronavirus. Toch proberen wij de Indoor 2020 door te laten gaan. Deze vindt plaats op 1 november bij Stal Nimmerdor in Leusden. Wellicht combineren we dat met de uitgestelde ALV. Nadere info volgt.================================================

Reuzenteek -

mobieltje toegestaan of niet? Scroll naar beneden


================================================

REUZENTEEK AANGETROFFEN OP EEN PONY

DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019 

Op een pony in Wageningen is vrijdag opnieuw een hyalommateek ofwel reuzenteek aangetroffen, melden de site voor natuurnieuws Nature Today en Wageningen University and Research. Een hyalommateek kan bij mensen ernstige koorts veroorzaken.

Teken op paarden

Nadat er vorig jaar 35 van deze teken op paarden in Duitsland werden gevonden, zijn er volgens Nature Today inmiddels ook al negen volwassen exemplaren in Nederland aangetroffen. Toch is de kans om een hyalommateek tegen te komen nog steeds zeer klein, staat op de site. "Dierenartsen en eigenaren van paarden en runderen doen er wel goed aan om alert te zijn op de aanwezigheid van hyalommateken."

Gestreepte pootjes

Het meest typerende kenmerk van deze teek zijn volgens de Tekenradar de gestreepte pootjes. Ook zijn ze twee of zelfs drie keer zo groot als de Nederlandse schapenteek en de vlekkenteek. Er zijn dit jaar inmiddels al enkele vondsten van de hyalommateek bij de NVWA gemeld vanuit verschillende provincies in Nederland. Niet alle grote teken die aangetroffen worden, zijn automatisch reuzenteken. Volgezogen volwassen Nederlandse teken zijn ook fors.

Bron: ANP============================================

MOBIELTJE TE PAARD: Ja

MOBIELTJE TIJDENS MENNEN: Nee

Mag een ruiter of menner een mobiel elektronisch apparaat wel of niet hanteren op de openbare weg? Het antwoord is: 

Het antwoord van de minister luidt als volgt:

Ruiters zijn weliswaar bestuurders, maar niet van een voertuig. Zij vallen daarom buiten het verbod. Een paard is geen voertuig, een (paard en wagen) wel.

Het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat mag je dus wel doen als ruiter maar niet als menner op de bok van de wagen.  

https://www.ruiterenenmennen.nl/N409-Duidelijkheid-over-handsfree-ruiteren-en-mennen.html

Indien het mobiele elektronische apparaat in een houder zit, mag het wel.

 

========================================