Nederlandse Ruiter Sport Vereniging
Sinds 1929

Ruiterbewijs

We gaan er vanuit dat je een ruiterbewijs hebt. Waarom?  

  • Je hebt een basiskennis van je paard. Je weet wat je paard wel of niet onderweg mag eten. Je weet hoe lang een paard kan lopen en in welk tempo.
  • Je bent bekend met de verkeersregels;
  • Welke terreinen of paden zijn toegankelijk voor paarden?

  •   

Verenigingsbelang

Voor de NRSV is het hebben van ruiterbewijs bij overleg met lokale terreineigenaren van belang. Als leden en deelnemers aantoonbare ervaring hebben, en verzekerd zijn, krijgen we soms toegang tot gebieden die anders afgesloten zijn. Dat maakt onze ritten uniek.

Individueel belang  

Voor de ruiter zelf is bovengenoemde belangenbehartiging natuurlijk belangrijk maar ook de aan het bewijs gekoppelde aansprakelijkheidsverzekering. Dit met name wanneer je eigen particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet voorziet in schade aangericht door uw paard bij een eventuele calamiteit.

Zorg dat je goed wordt opgeleid voor het examen voor het ruiterbewijs, voor je eigen veiligheid en het welzijn van het paard.

Alle informatie over het organiseren van de theorielessen voor het ruiterbewijs en het examen is te vinden op www.ruiterbewijs.nl. Heb je alle kennis en ervaring zelf al in huis? Je kunt je ook direct zelf aanmelden voor het examen, dat het hele jaar door op verschillende locaties in Nederland wordt afgenomen.

Verschil tussen ruiterpaspoort en ruiterbewijs

Een ruiterpaspoort is voor manegeruiters die bij een FNRS ruitersportcentrum rijden. Hierin worden behaalde niveaus in verschillende takken van de ruitersport bijgehouden. Het certificaat "buiten rijden 3" is het diploma dat een manegeruiter kan halen en staat gelijk aan het ruiterbewijs. Wel zijn verschillende verzekeringen aan gekoppeld: 

  • Aan het ruiterpaspoort zit een ongevallenverzekering gekoppeld.
  • Aan het ruiterbewijs zit tevens een aansprakelijkheidsverzekering gekoppeld.